Український медіаосвітній електронний бюлетень

Шановні колеги!

Відновлюємо розсилку Українського медіаосвітнього електронного бюлетеня (МОЕ 2019/1).

До вашої уваги перший випуск 2019 року. Бюлетень отримують члени Асоціації медіапсихологів та медіапедагогів України та заклади, що є базою всеукраїнського експерименту з масового впровадження медіаосвіти, підписники.

Перший випуск бюлетеня включає:

1) оновлену навчальну програму «МЕДІАКУЛЬТУРА» (гриф МОН);

2) дистанційні медіаосвітні навчальні курси;

3) Національний медіаосвітній календар.

Детальніше.

  1. Навчальна програма для учнів 9,10,11 класів закладів загальної середньої освіти (три роки навчання) «МЕДІАКУЛЬТУРА». За редакцією Л. А. Найдьонової Автори: Бондаревська І.О., Вознесенська О.Л., Дятел Н.Л., Кришовська О., Найдьонова Л. А., Обухова Н.О., Чаплінська Ю.С., Череповська Н. І. Програма включає схему календарного модульно-тематичного планування курсу «Медіакультура» для учнів 9-11 класів.

Програма знаходиться за посиалнням http://mediaosvita.org.ua/book/navchalna-programa-mediakultura/

Для закладів освіти учасників експерименту, де не впроваджено попередній варіант програми, пропонуємо віднайти можливості і запланувати викладання цього курсу в 2019-2020 навчальному році. Нині готується дистанційний курс з методики викладання курсу «Медіакультура» і відповідні методичні рекомендації, що будуть доступні підписникам. Про реєстрацію на навчальний курс буде поінформовано в наступному бюлетені.

Запитання до програми надсилайте на mediaculture.questions@gmail.com

Будемо вдячні за Ваш зворотній зв’язок.

  1. Для підвищення готовності педагогічного колективу школи до впровадження наскрізної медіаосвіти пропонуємо запланувати і пройти педагогам безкоштовні дистанційні навчальні курси на платформі Prometheus:

«Медіаграмотність для освітян»:

https://courses.prometheus.org.ua/courses/course-v1:CZ+MEDIA101+2018_T3/about

«Медіаграмотність: практичні навички»:

https://courses.prometheus.org.ua/courses/course-v1:CZ+MEDIA102+2018_T3/about

*В основу курсів покладено матеріали наукових досліджень лабораторії, а також лекцій, семінарів, майстер-класів та тренінгів з медіаосвіти, які автори курсу створювали та проводили для учнів та освітян понад 10 років.

**Всі курси  Prometheus   доступні після закінчення першої хвилі, коли потижнево викладалися модулі. Дата закінчення курсу означає, що можна отримувати сертифікат, але курси залишаються доступні для проходження і отримання сертифікатів і надалі після завершення першого циклу.

Інформація про отримані сертифікати успішного проходження педагогами онлайн-курсів є суттєвим показником виконання закладом другого етапу експерименту, включається до звіту.

  1. Оновлюємо Національний медіаосвітній календар на 2018-2019 навчальний рік, друге півріччя.

Календар знаходиться за посиланням

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1yfqEAvBofJgpCt7rT8U2vvwxy5oQ72wfV8M8b3gc4lI/edit?fbclid=IwAR3V6MS5U_iNu7e7JqdljezXG2oVJRgJgJyQKH1L2bDy6ovcEdms5QZANQs#gid=2016426581

Календар дає можливість синхронізувати план медіаосвітніх заходів закладу освіти з національними і міжнародними подіями.

  • Інформуємо про можливість додати заплановані Вами найбільш масштабні заходи з медіаосвіти до оновленого календаря. Це дасть змогу Вашим колегам з інших регіонів переймати Ваш досвід, брати участь у Ваших заходах, дистанційно залучати учнів до горизонтальної співпраці.

Для внесення Ваших медіаосвітніх заходів до анонсів календаря надсилайте інформацію на електронну адресу artemis9977@gmail.com (Чаплінська Юлія Сергіївна) до 30 січня 2019 р.

Анонси подій будуть оновлюватися щомісяця на основі Ваших додаткових повідомлень на кожен наступний місяць, надісланих не пізніше 15-го числа поточного місяця.

Для зміни адреси розсилки або реєстрації нових підписників направляйте листа на mediapsylab2017@gmail.com  з темою «хочу отримувати бюлетень».

Дякуємо за співпрацю!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.