Науково-практичний семінар «Кіберсоціалізація в умовах інформаційної війни»

16 травня в Києві відбувся перший в Україні міжінститутський семінар з кіберсоціалізації, який організували Інститут соціальної та політичної психології спільно з Інститутом журналістики та приурочили його до Дня науки.

Нижче наводимо короткі підсумки:

  • Семінар був дуже цікавим, вдалося створити міждисциплінарний простір для розмови, щоб побачити явище з різних перспектив. Починаючи від критики самого терміну як метафоричного і недостатньо строгого для наукового аналізу (оскільки “кіберпростір” спочатку видумали письменники-фантасти) і закінчуючи дуже прикладними практичними питаннями – як допомогти бійцю в процесі адаптації до протезів з програмним управлінням і захищати від негативних смислоруйнівних маніпуляцій у мережевому просторі, які погіршують психологічний стан реабілітанта.
  • Говорили про філософське осмислення феномену, психологічні моделі і підходи, про зміни в самому процесі соціалізації за останні десятиліття, про результати проведених досліджень.
  • Важливою темою було осмислення кіберсоціалізації професіонала в галузі соціальних комунікацій, результати заміру рівня комп’ютерної залежності майбутніх журналістів порівняно зі студентами з інших спеціальностей, про роль критичного мислення в умовах кіберсоціалізації.
  • Намагалися розглянути кіберпрактики з різних боків – і як носія певних ризиків, і як середовища, яке здатне створювати соціальний капітал для розв’язання реальних проблем (ходили в рейд у віртуальних світах, а допомогли при працевлаштуванні, знайти житло в новому місті тощо), розглядали нові феномени, наприклад, фан-домні битви як приклад спільної творчості в інтернеті. З програмою можна ознайомитися тут.
  • За результатами роботи створено ініціативну групу, яка допрацьовує рекомендації семінару, зокрема підготовки звернення про актуальні проблеми регулювання кіберпростору.
  • Прийнято рішення про розширення кола організаторів міжінститутського семінару з кіберсоціалізації: до первинних організаторів доєднався КПІ (кафедра філософії) і факультет кібернетики КНУ ім.Тараса Шевченка (відділ високопродуктивних систем обробки інформації).
  • Два рази на рік – це частота проведення семінарів, яку вирішили залишити на майбутнє. Тому наступна зустріч взимку.
  • Матеріали семінару будемо видавати збіркою наукових праць, статті готуємо і подаємо до кінця червня ц.р.

Для учасників студентів робимо окрему рубрику, куди можна подавати тези і pdf- презентації. Запрошуємо тих, хто бажав приєднатися, але не встиг вкластися в терміни підготовки програми семінару. Подавайте статті на mediapsylab2017@gmail.com  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.