«Медіапсихологія та медіаосвіта» в рамках II Всеукраїнського конгресу із соціальної психології

7-8 листопада в Інституті соціальної та політичної психології НАПН України в рамках Євросеместру 2019  відбувся II Всеукраїнський конгрес із соціальної психології «Соціальна психологія сьогодні: здобутки і перспективи». На базі Лабораторії психології масової комунікації та медіаосвіти відбулась секція  «Медіапсихологія та медіаосвіта».

На секції проводилось обговорення здобутків практичної медіапсихології та медіаосвіти. Було сформульовано основні  сучасні проблеми галузі, а також висунуто пропозиції щодо подальшого розвитку та інтенсивного цілеспрямованого впровадження медіаосвіти в загальну систему освіти.

У роботі секції взяли участь 18 осіб. Зокрема, почесними гостями були: Паньковець В.Л., доц.кафедри соціальної психології КНУ ім. Т.Г.Шевченка, к.психолог. наук, доц., Доскач С.С., доц. кафедри психології Чернівецького національного ун-ту ім.. Ю.Федьковича, к. психолог.н., Гаркавенко Н.В., доц.кафедри психології Чернівецького національного ун-ту ім. Ю. Федьковича, к.психолог. н., Зеленін В.В., доц. кафедри політичної психології та соціально-правових технологій факультету психології Національного педагогічного університету ім.. М.П. Драгоманова та інші.

Пролунало багато цікавих виступів, підіймались дискусійні питання, відбувалось цікаве спілкування. Учасники секції були задоволені активною роботою на сесії та продуктивним взаємообміном.

     Результатом роботи стали наступні пропозиції:

  1. Рекомендувати МОН: увести предмет «Медіапсихологія» в усі заклади вищої освіти на факультетах психології. Як варіант –інтегрувати з іншими предметами, наприклад, з предметом «Організаційна психологія».
  2. Науковцям лабораторії: збагатити теоретичну частину предмету «Медіапсихологія» практичною (розробити вправи, завдання, запропонувати методики, технології, проекти тощо).
  3. Науковцям лабораторії та освітянам: у рамках медіаосвіти поширити медіапросвітницьку роботу з батьками щодо профілактики ризиків медіа, пов’язаних з раннім залученням дітей до медійних засобів.
  4. Науковцям лабораторії та освітянам: розробити проект у форматі відео роликів з просвітницької роботи для спільного перегляду батьків і дітей. Змістова частина файлів має становити:попередження ризиків безконтрольного користування ґаджетами, формування корисних звичок у взаємодії з медіа, правила і способи швидкого реагування на негативні випадки, пов’язані з/через медіа.
  5. Науковцям лабораторії: розробити чіткі рекомендації, правила для дітей різного віку щодо практичного користування ґаджетами.
  6. Рекомендувати Міністерству культури і мистецтва, Міністерству інформаційної політики, науковцям лабораторії: у контексті кіберсоціалізації дітей і молоді відтворювати давні і створювати нові культурні міфи сучасної України у медійному форматі: Образ нової України, її місце серед інших країн, сучасні герої (живі і загиблі), історичні, культурні, природно-екологічні та інші аспекти у форматі анімації, соціальних, пропагандивних роликів, документальних, художніх стрічок з метою зміцнення національної ідентичності і сприяння розвитку патріотизму молодого покоління.

Модератор секції: к.психол.наук, с.н.с. Череповська Н.І. 

Всеукраїнський конгрес із соціальної психології  було присвячено огляду досягнень в цьому напрямі, обговоренню нових завдань,  а також способів їх ефективного вирішення. Конгрес став платформою для обміну між компетентними представниками різних соціально-психологічних  галузей результатами власних напрацювань, досвідом  і думками.   Фахівці з ключових проблем соціальної психології визначали шляхи її розвитку. Провідними темами наукових дискусій були найбільш актуальні для України питання, вирішення яких вимагає особливої уваги з боку наукової спільноти.

До програми конгресу, окрім обговорень та лекційних виступів, також входили майстер-класи від найкращих українських та зарубіжних фахівців, презентації соціально-психологічних шкіл, дослідницьких проектів, симпозіуми. Конгрес був розділений на секційні блоки,  присвячені конкретній тематиці в рамках соціальної психології.

Детально про конгрес та підсумки заходу можна прочитати на сайті ІСПП НАПН України.

 

З фотозвітом когресу можна ознайомитися на сторінці ІСПП у мережі Facebook

Онлайн-програму конгресу можна завантажити тут

Тези  за підсумкам Конгресу будуть опубліковані на сайті Інституту.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.