Інтерактивна онлайн-зустріч з учнями, приурочена Дню пам’яті жертв голодоморів,

У межах інноваційної інтернет-конференції «Розвиток медіапсихології і медіаосвіти в Україні» відбулася унікальна інтерактивна онлайн-зустріч з учнями 12 шкіл з 9 областей, приурочена Дню пам’яті жертв голодоморів, який цього року відзначається 28 листопада.
Зустріч відбулася у форматі розмови з авторами
першого українського коміксу «Протистояння.Червоний терор», компанії Spring Comics
Максимом Курінним та Олександром Корешковим.
Комікс розповідає про одну з передумов Голодомору – спротив українського народу більшовицькому режимові за часів Української революції 1917-1921 рр.
Дуже важливо від відчаю і співпереживання трагедії рухатися в бік надії, розуміти контекст того, що відбувалося. Контекст боротьби. Адже спротив був таким сильним, що ніяк інакше, ніж знищити голодом, неможливо було здолати. Загинуло дуже багато невинних. Маємо про це знати, пам’ятати, думати, діяти.

Дякуємо партнерами, завдяки ініціативі яких сьогоднішній захід став можливий:

Цивільно-військове Співробітництво Сухопутних Військ Збройних Сил України,
Державне підприємство “Центр захисту інформаційного простору України.”
Дякуємо усім колегам педагогам за вашу участь разом з вихованцями. Це було дійсно інноваційно: учні з різних шкіл і областей мали змогу в онлайн-форматі обмінятися своїми враженнями про комікс, спільно класами шукати реальні та вигадані факти на малюнках, ділитися про свої враження і ставити запитання. І все це стосувалося нашого історичного минулого. Цитуємо одного з учасників: “Історію можна вивчати цікаво!”
Може здаватися, що комікси як жанр і трагедія Голодомору – це несумісні речі. Але комікси як культурне (і навіть мистецьке) явище вже давно переросли свою початкову назву. Особливо варто зважити на те, що комікси (як і інша друкована продукція) має менший потенціал втручання і нав’язування, чим електронні медіа, це особливо важливо для потенційно травматичних тем. Дитина сама обирає – чи їй читати, дивитися, чи загорнути книжечку.
У цьому гібридному (креалізованому, як частіше називають науковці) тексті більше простору для власного темпу осмислення, міркування і обдумування, чим, наприклад, у анімаційного фільму.
Сподіваємося, що ця інноваційна практика, яку забезпечила фахова команда талановитих художників і істориків, знайде своє місце в наших спільних меморіальних заходах, присвячених трагедії, яку ми пережили.
Комікс «Протистояння. Червоний терор» не вичерпується темою голодомору і може бути опорним матеріалом для інших дотичних за темами уроків історії. То ж, колеги, якщо у Вас не було змоги долучитися, але Ви б хотіли отримати комікси для дітей та організувати зустріч за авторами, напишіть нам на електронну адресу mediapsylab2017@gmail.com. Кожен з учнів, присутніх на таких заходах, отримує примірник коміксу у подарунок.
Фотозвіт заходу можна переглянути на сторінці лабораторії у Facebook https://www.facebook.com/medialabIISPP/photos/pcb.3839080309458032/3839060819459981/

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.