Національно-патріотичне виховання молоді: психологічний аспект

29 березня 2024 р. у Києві в рамках п’ятнадцятої міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти 2024» відбувся онлайн-семінар «Національно-патріотичне виховання молоді: психологічний аспект». У заході брали участь: медіаосвітяни, психологи, вчителі закладів освіти, особи, що залучені до сфери національно-патріотичного виховання молоді. Організаторами семінару виступив: відділ психології масової комунікації та медіаосвіти Інституту соціальної та політичної психології НАПН України.

Увазі учасників були представлено 3 основні доповіді.

З вітальним та вступним словом виступила заступниця директора Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, член-кореспондентка НАПН України, докторка психологічних наук Найдьонова Любов Антонівна, яка розглядала медіатравматизацію в складі психотравми війни. Основною тезою було те, що патріотизм не дорінює готовність вмерти, а це готовність перемогти, вижити, відбудуватися, конкурувати. Оскільки Україні потрібні живі патріоти, які вміють виживати та перемагати.

Далі слово було надато завідувачці відділу психології масової комунікації та медіаосвіти Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, старшій науковій співробітниця, кандидатці психологічних наук Череповській Наталія Іванівні для презентаці методичного посібника «Патріотизм молоді інформаційної доби: інноваційні засоби розвитку», який вийшов 2023 р. Посібник складається із теоретичної та практичної частини. У теоретична частина презентує патріотизм як суспільний, моральний принцип, який характеризує ставлення людей до своєї країни та проявляється у певному способі дій і складному комплексі почуттів, що узагальнено називається любов’ю до своєї батьківщини. У практичній читачі знайдуть вправи на розвиток патріотичної поведінки в соціальних мережах, пов’язаної із збереження та поширення українського медіаконтенту, захист інформаційного простору від ворожої пропаганди, творення нових, оновлення традиційних українських символів. В цілому посібник направлений на захист інформаційного простору від пропаганди, а також створення і просування українських цінностей через медіатворчість.

Завершувала семінар доповідь  старшої наукової співробітниці Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, кандидатки психологічних наук Чаплінська Юлія Сергіївна на тему «Кіборги в контексті патріотичного виховання. Як говорити про них з дітьми?». Науковиця пояснила, що наразі в українському суспільстві збільшується кількість людей з ампутовами кінцівками, які використовують роботизовані протези. Таких людей у західному світі називають кіборгами, бо вони поєднують в собі біологічні та кібернетичні частини. Кіборгів можна зустріти на вулиці, на роботі, у школі чи університеті і дорослі мають підготувати своїх дітей до таких зустрічей. Вміти відповісти на «незручні питання», наголосити на важливості толерантного ставлення, розвитку доброти та емпатії для профілактики боулінгу та дискримінації. В рамках виступу було зазначено про створені двох брошур: однієї для батьків про те, як говорити з дітьми про кіборгів та іншої – для дітей, де розказується, хто такі кіборги простою мовою.

Більш детальніше з матеріалами семінару ви можете ознайомитися на офіційному Youtube каналі віддлу психології масової комунікації та медіа освіти ІСПП НАПН України за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=Ueyn96Nx5ok

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.