Як обрати професію: поради професіоналів

Зараз ви знаходитесь на порозі нелегкого періоду – в найближчий час вам необхідно буде прийняти рішення щодо майбутньої професії. За допомогою цієї статті ви зможете дізнатися про прості засоби, що допоможуть вам обрати професію.

Психологи, що допомагають старшокласникам обрати професію, зазвичай користуються дуже простою та зрозумілою схемою. Вона складається з трьох компонентів: “ХОЧУ”, “МОЖУ” ТА “ТРЕБА”. Саме на перетині цих трьох шматочків пазлу знаходиться так звана ідеальна для кожного з нас робота. Але часто трапляється так, що ці пазли не з’єднуються відразу. В таких випадках треба докласти певних зусиль: почати вивчати себе, прислуховуватися до власних бажань, розвивати певні навички та досліджувати великий і складний світ професій.

ХОЧУ – це наші бажання та інтереси. Цей аспект надає змогу знайти таку роботу, що стане пристрастю життя та дозволить “горіти” обраною діяльністю. Щоб розібратися у власному ХОЧУ, важливо вміти прислухатися до себе. В цьому можуть допомогти питання, що здаються простими, але вимагають замислитися та поспостерігати за собою. Які професії вам подобаються зараз? А що подобалося в дитинстві? Що саме в цих професіях є для вас настільки привабливим? Якщо вам важко відповісти на ці питання, спробуйте увімкнути власну уяву та пофантазувати: уявіть роботу, що є для вас райською, тобто ідеальною. Не обмежуйте себе – навіть з першого погляду нереалістичні мрії можуть допомогти виявити ваші справжні бажання та зробити крок до них.

МОЖУ – це наші вміння, здібності та таланти. Наприклад, комусь з вас добре дається математика, він за секунду вирішує найскладніші завдання. А хтось пише настільки чудові твори з літератури, що весь клас, разом з вчителем, вже завтра був би згоден купувати його книжки за будь-які гроші. Інший тип навичок – це ті, що допомагають нам вчитися будь чому. Це і вміння конспектувати, і здатність розпланувати свій час, і можливість запросити необхідну допомогу від інших. Якщо вам важко самостійно визначити власні вміння та навички, то Ви можете поцікавитися у близьких людей. Спитайте про власні вміння у батьків, вчителів чи друзів. Згадайте, за що вас хвалили найчастіше.

ТРЕБА – це середовище, що нас оточує. Це тенденції на ринку праці, заробітна плата, на яку можна розраховувати в тій чи іншій сфері, певні навички та риси характеру, необхідні для професії. Перед тим, як обрати певну професію, спробуйте пошукати про неї інформацію в інтернеті. Допомогти вам можуть різноманітні ресурси з пошуку роботи. Там ви зможете ознайомитися з тими чи іншими завданнями, які необхідно буде виконувати на робочому місці. Також спробуйте поспілкуватися з “носіями” професії – деякі з них з радістю дадуть відповіді на ваші питання.

При виборі професії іноді ми можемо керуватися лише одним з цих компонентів. Наприклад, незважаючи на МОЖУ та ТРЕБА обирати омріяну професію художника, до якої не має схильностей та навичок: може бути дійсно важко вчитися та шукати роботу. Чи, незважаючи на ХОЧУ та ТРЕБА, обирати професію економіста, яка не буде приносити справжнього задоволення та має високу конкурентність. Або ж ви можете керуватися лише ТРЕБА та обрати професію IT-спеціаліста, до якої у вас зовсім може не бути ані хисту, ані пристрасті.

Також допомогти виявити власний баланс між ХОЧУ, МОЖУ та ТРЕБА можуть якісні та ліцензовані психологічні тести. Єдина компанія, що надає такі послуги в Україні – це ОС Україна. Наприклад, для школярів існує тест Magellano, що допомагає кожному виявити власні інтереси, перевірити здібності, сформувати індивідуальну стратегію навчання та навіть дослідити власні навички долання труднощів.

Дізнатися про тест більше та звернутися до спеціалістів з профорієнтації ви можете за посиланням https://magellano.com.ua/ чи за номером телефону (050) 488 7808.

Разом з консультантом буде легше виявити найбільш оптимальні шляхи власного кар’єрного розвитку та зробити перший крок у власне майбутнє.