Психологічний захист дітей від негативних інформаційних впливів, що провокують деструктивну поведінку

24 березня 2021 р. відбувся перший обласний онлайн-семінар для працівників психологічної служби системи освіти Київської області на тему

“Психологічний захист дітей від негативних інформаційних впливів, що провокують деструктивну поведінку”, у якому синхронно взяло участь 100 учасників. Захід  було організовано відділом практичної психології і соціальної роботи КНЗ КОР «Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів».

Робота здійснювалась у закритому режимі, без публічних анонсів, що дало можливість сфокусовано обговорювати найбільш актуальну чутливу тематику. Було визначено масштаб проблеми дитячих суїцидів і механізми медіавпливу (масмедіа, соціальних мереж – вони різні). Під час заходу відбулося обговорення механізмів і “переривачів” розвитку суїцидальної тенденції у підлітків та як і на що ми, психологи, можемо вплинути.

Спільно з освітянами було:

  • визначено різні групи ризику і особливості скринінгу;
  • окреслено методики скринінгу;
  • обговорено канали комунікації з підлітками для профілактичної роботи в умовах вимушеної дистанційної освіти;
  • обговорено специфіку роботи з батьками.

Під час семінару також наголошувалося на підтримці та відновленні власного ресурсу психолога, було продемонстровано деякі техніки самовідновлення. За підсумками заходу домовилися продовжити співпрацю і шукати найбільш вдалий формат взаємодії.

Спікери семінару:

Любов Найдьонова, доктор психологічних наук, член-кореспондент НАПН України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, заступник директора з наукової роботи Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, член Громадської ради при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, президент Української асоціації медіапсихологів і медіапедагогів;

Наталія Умеренкова, науковий співробітник лабораторії психології масової комунікації та медіаосвіти, координатор Навчально-практичного центру психологічних інновацій ІСПП НАПН України, клінічний психолог, травмотерапевт.

Перед семінаром психологи пройшли коротке анонімне опитування щодо актуальних проблем і структуру роботи закладів освіти з превенції і поственції суїцидів. Хочемо відмітити, що цей семінар відбувся з опорою на медіаосвітянську мережу взаємодії, що створена в межах всеукраїнського медіаосвітнього експерименту та Української асоціації медіапсихологів і медіапедагогів.

Дякуємо колегам за запрошення. Разом ми робимо важливу справу!

Сподіваємося, що інші області долучаться до такого формату закритих зустрічей, звертайтеся до координаторів у області. Також для організації такого семінару, включно з попереднім опитуванням, можна написати на електронну адресу center.ispp@gmail.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.